Izbira virov in literature za zaključne naloge

Izbira virov pri diplomski in magistrski nalogi je ključnega pomena za dobro napisan izdelek, ki bo temeljil na strokovnih teoretičnih osnovah. Če želite napisati aktualen izdelek (diplomska naloga, magistrska naloga,…), morate poiskati prispevke v strokovnih člankih in monografskih publikacijah, ki niso starejši od pet let. V virih in literaturi morate poiskati podporne raziskave in primere iz praks, kar je zelo pomembno za dobro teoretično osnovo, hkrati pa vam bodo dali osnove za raziskavo, ki jo boste izvedli za potrebe zaključnega dela.

Knjige, priročnike, monografske publikacije, zbornike in strokovne revije lahko poiščete v knjižnicah, ki so vam dostopne, oziroma preko spletne strani COBISS.SI, kjer lahko iščete literaturo po avtorju, naslovu ali ključnih besedah, kar je v vašem primeru najbolj primerno. Za iskanje tujih strokovnih člankov je zelo uporaben tudi sistem MREŽNIK v katerega vstopamo skozi NUK, vendar za to potrebujemo geslo, saj so članki plačljivi, le nekatere fakultete pa omogočajo svojim študentom dostop do strokovnih revij z različnih področij, ki jih ponuja MREŽNIK.

Poleg tega lahko literaturo in vire iščete tudi na spletu. Kar nekaj strokovnih člankov je dostopnih tudi brezplačno, preko različnih portalov in spletnih strani fakultet. Pri iskanju virov na spletu pa morate biti pozorni, da so le ti ustrezni (strokovno podprti), saj mnogi mentorji zavračajo podatke in navedbe s spletnih strani kot je wikipedija, različni blogi in forumi.

Naj vas še enkrat opozorimo, da je izbira virov in literature, poleg izbire teme zaključnega dela, najpomembnejši del naloge, katero boste s pomočjo naših nasvetov pisali bolje in bolj optimistično.